Hafnerné Kalkán Mária

Népi Iparművész – Busóálarc faragó

1958-ban olyan családban születtem, ahol a sokác hagyományok mindennapjaink része volt. Apám – Kalkán Mátyás – szabadidejében busómaszk készítéssel foglalkozott. Munkájáért 1967-ben Népművészet Mestere díjat kapott.

8-10 évesen édesapám munkájába én is besegítettem, csiszoltam, festettem irányítása alatt.

Ötven évesen nyúltam először vésőhöz, olyan szándékkal, hogy unokámnak készítek egy maszkot. Emlékképeim és a falakról rám tekintő apám által készített álarcok voltak irányadóak. A maszkról mindenki elismeréssel nyilatkozott, ez arra késztetett, hogy folytassam a faragást. Rendszeresen zsűriztetem munkáimat. 2012-ben busómaszk-faragó Népi Iparművésznek ismertek el.
Jó volt mohácsinak lenni 2015-ben a milánói Expón, érezni az érdeklődést értékeink, tradíciónk iránt. 2018 – 2019 a düsseldorfi Magyar Napokon mint Hungarikum a busójárást képviseltük. Többször résztvevői voltunk a „Budavári Mesterségek Ünnepének”. Rendszeresen képviseljük tradíciónkat az ország különböző pontjain kiállításokon és bemutatókon.2021-ben az élő Népművészeti kiállításon Ezüst oklevelet kaptam.

2023 .okt.23-án miniszteri elismerő oklevelet vehettem át a maszkfaragás és a busó hagyományok generációkon keresztül való átörökítéséért.

Egyik fő vágyam, hogy megőrizzem a népművészet eme ágának valódi értékét, apám stílusát követve átmentsem azokat az utókor számára.

Hafnerné Kalkán Mária munkái, Díjátadó, Műcsarnok kiállításon:

Maszkfaragás, Búsó maszkok: